Πως να επιβιώσεις τη πρώτη νύχτα στο Minecraft

Μεινε ζωντανος με αυτα τα χρησιμα tips and tricks!

Το Overworld, το blocky τοπιο στο οποιο ο παιχτης βρισκει τον εαυτο του οταν spawn-αρει (εμφανιζεται/ αναγεννειτε) σε ενα καινουριο Minecraft κοσμο, ειναι ενα φωτεινο και ανεμελο μερος. Well, τουλαχιστον την ημερα! Η νυχτα ομως μπορει να ειναι μια εμπειρια που καποιοι θα την αποκαλουσαν τρομακτικη – ειδικα αμα ειναι η πρωτη τους νυχτερινη περιπετεια στο Minecraft’s Survival mode. (good luck with that one)

Kαθως ο ηλιος δυει και το σκοταδι καλυπτει τον κοσμο, επιθετικα τερατα (hostile mods) θα αρχισουν να εμφανιζονται. Για τους καινουριους παικτες, το να αντιμετωπισουν αυτα τα mobs μπορει να φανει δυσκολο, και σε κανενα προφανως δεν αρεσει να χανει ξανα και ξανα! Ειδικα οταν δεν ξερεις πως να τα παλεψεις, ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα αποφυγεις. Αρα, πως μενει κανεις ζωντανος οταν τα τερατα παραμονευουν και τα ακους να γρυλιζουν απο παντου τριγυρω σου? Ευτυχως , υπαρχουν παραπανω απο ενας τροπος για να το διαχειριστει κανεις αυτο, και το πως θα τα βγαλεις περα στην τελικη, εχει να κανει με εσενα!

Τι είναι τα hostile mobs?

Τα mob ειναι NPC (Non Playable Characters) που ερχονται σε ολα τα σχηματα, χρωματα και μεγεθη. Μερικα απο αυτα πετανε πανω απο την ξηρα, ενω καποια αλλα κολυμπανε στον ωκεανο. Τα mobs μπορουν να ειναι φιλικα (passive), το οποιο σημαινει οτι δεν θα σου επιτεθουν, ή επιθετικα (hostile), το οποιο σημαινει το αντιθετο! Οι αγγελαδες, οι κοτες και τα αξολότλ ειναι μερικα παραδειγματα mobs που υπαρχουν στο Minecraft. Αυτα ειναι φιλικα και μπορουν ακομα και να βοηθησουν τον παικτη. Και απο την αλλη εχουμε τα επιθετικα mobs, οπως τα explosion-happy creeper. Τα επιθετικα mobs ειναι επικυνδινα γιατι επίτηδες θα προσπαθησουν να επιτεθουν τον παικτη. Ρωτατε “γιατι”? Επειδη μερικα mobs θελουν απλα να δουν τον κοσμο να καιγεται! Μουαχαχα

Τα περισσοτερα επιθετικα mobs εμφανιζονται οταν η πηγη φωτος φτανει στο 0 σε ενα περιβαλλον κοντα στον παικτη. Με αλλα λογια: οσο λιγοτερο φως υπαρχει γυρω απο τον παικτη, τοσο μεγαλυτερο γινεται και το ρισκο να εμφανιστει καποιο επιθετικο mob στην περιοχη εκεινη. Το επιπεδο του φωτος ειναι σημαντικο διοτι το φως της ημερας μπορει να σε “ξελασπωσει”. Πολλα επιθετικα mobs στο Overworld καιγονται μολις εκτεθουν στον ηλιο, οπως τα ζομπι και οι σκελετοι. Παρολαυτα, υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις σε αυτον τον κανονα. Για παραδειγμα, mobs οπως οι illagers, pillagers, και ο Endermen εμφανιζονται και την ημερα.

Αρα πως μπορει να επιβιωσει κανεις αναμεσα στο ηλιοβασιλεμα και το χαραμα?

ΤΙΡ #1: ΚΡΥΨΟΥ!

Η ημερα στο Minecraft διαρκει περιπου 10 λεπτα στην πραγματικη ζωη, το οποιο ειναι ενα καπως μικρο χρονικο διαστημα για εναν νεο παικτη ο οποιος ειναι απασχολημενος με το να μαθει τα βασικα, μαζευοντας υλικα ή εξερευνοντας τον κοσμο τριγυρ. Ο παικτης μπορει να μην εχει τα καταλληλα εργαλεια ή την προστασια για να αντιμετωπισει αυτα τα επιθετικα mobs στην αρχη του παιχνιδιου. Σε καποιους αλλους απλα δεν αρεσει να παλευουν αυτα τα mobs και θα προτιμουσαν να τα αποφυγουν με την πρωτη ευκαιρια που τους δινεται.

Ενας τροπος για να αντιμετωπισει κανεις το ανερχομενο σκοταδι, ειναι να χτιστει μεσα σε ενα τοιχος απο dirt ή cobblestone blocks. Το minecraft ειναι ενα παιχνιδι που εχει απεριοριστες πηγες αυτων των υλικων, αρα μην ανυσηχεις καθολου για το να τα βρεις!

Ειτε χτισεις ενα αυτοσχεδιο σπιτι ή σκαψεις μια τρυπα στο εδαφος και χωθεις να κρυφτεις – ο στοχος παραμενει να ειναι να αποφυγεις τα mobs να σε φτασουν βαζοντας blocks αναμεσα σε εσενα και αυτα. Ενα επιθετικο mob δεν θα σου επιτεθει αμα δεν μπορει να σε δει. Τωρα το να κρυβεσαι σε ενα κλειστο χωρο μεχρι να ανατειλει ο ηλιος, μαλλον δεν ειναι και η πιο εντυπωσιακη εμπειρια, αλλα θα κρατησει στα σιγουρα τα mobs μακρυα σου!

ΤΙΡ #2: Τοποθέτησε πυρσούς!

Τα επιθετικα mobs θα spawn-αρουν μονο σε σκοτεινα μερη. Ετσι, ενας τροπος για να μειωθει το ρισκο του να εμφανιστουν ειναι να περιτριγυρισεις τον εαυτο σου με πηγες φωτος. Αυτο μπορει να γινει με το να βαλεις πυρσους τριγυρω σου.

Για να φτιαξεις ενα πυρσο, μπορεις ειτε να χρησιμοποιησεις ενα crafting table ή το crafting menu στο inventory. Επισης θα χρειαστεις δυο απο τα πιο κοινα – και χρησιμα- minecraft υλικα: ξυλο και καρβουνο (coal). Το ξυλο μπορει να βρεθει σχεδον παντου και να μαζευτει ‘χτυποντας’ ή κοβοντας τα tree blocks. Τοποθετοντας 4 wood blocks στο crafting menu θα σου επιτρεψει να φτιαξεις το crafting table. Το καρβουνο μπορει να εξορυσστει με pickaxe (τσεκουρι) απο coal blocks, τα οποια spawn-αρουν σε υπογειες σπηλιες σε ολο το κοσμο. Συνηθως βρισκονται σε ενα συγκεκριμενο επιπεδο, ειτε θαμμενα υπογειως, ειτε μεσα σε σπηλιες ειτε ακομα και στην επιφανεια.

ΤΙΡ #3: Κατέβα υπογείως!

Το να περασεις ενα ολοκληρο βραδυ κατω απο το εδαφος ειναι ενας καλος τροπος να αποφυγεις τα ζομπι, τους σκελετους και τους κριπερς – ή τουλαχιστον θα περιορισει τους αριθμους που θα συναντησεις. Επισης ειναι μια παρα πολυ καλη ευκαιρια να μαζεψεις αποθεμα μεσω εξορυξης οπου μπορεις να μαζεψεις υλικα οπως μεταλλο, χρυσο ή ore! Παραγωγικο (θα ελεγε κανεις)- και επισης ειναι ενας πολυ καλος τροπος για να αποφυγεις ‘εντασεις’!

Καθως τα επιθετικα mobs μπορουν να spawn-αρουν οπουδηποτε επικρατει σκοταδι, υπαρχει παντα το ρισκο να χρειαστει να τα αντιμετωπισεις και κατω απο το εδαφος, οπου δεν υπαρχει αρκετο φως, οπως δηλαδη στις σπηλιες ή στα τουνελ. Συγκριτικα ομως με τον ανοιχτο χωρο του Overworld, οπου τα επιθετικα mobs μπορουν να σε πλησιασουν απο ολες τις πλευρες, σε εναν κλειστο χωρο οπως τα ορυχεια, ειναι πολυ πιο ευκολο να τα διαχειριστεις. Συν το οτι αν μεινεις μονο σε ενα ορυχειο το οποιο εχεις σκαψει και εισαι επιμελης στο να τοποθετησεις τους πυρσους σου, τοτε εισαι πληρως ασφαλης.

Η εξορυξη ειναι επισης ενας παρα πολυ καλος τροπος για να χτισει κανεις μια τραπεζα αποθεματος την οποια μπορει να χησιμοποιησει στην πορεια του παιχνιδιου. Αυτα τα αποθεματα αποτελουνται απο υλικα οπως μεταλλο, χαλκος και καρβουνο.

ΤΙΡ #4: ΠΑΛΕΨΕ!

Το μαινκραφτ δεν ειναι απλα ενα παιχνιδι που αποτελειται απο εξορυξεις και κατασκευες – μπορεις να παλεψεις κιολας! Αυτο ειναι σημαντικο για οταν και αμα χρειαστει ποτε να προστατευσεις τον εαυτο σου εναντια στα εχθρικα mobs. Χρησιμοποιοντας το break block button (αριστερο κλικ στους υπολογιστες, ZR στο switch, R2 στο playstation και RT στο XBOX), σου επιτρεπει να ‘χτυπησεις’ αντικειμενα που εχεις μπροστα σου, το οποιο μπορει να χρησιμοποιηθει ως αμυνα αν ενα mob σε πλησιαζει.

Επισης γινεται να φτιαξεις οπλα οπως σπαθια, τσεκουρια ή τοξα, τα οποια σου επιτρεπουν να προκαλεσεις παραπανω damage και να σκοτωσεις πιο γρηγορα και ευκολα τα mobs. Στις αρχες του παιχνιδιου ειναι πιο ευκολο να φτιαξεις σπαθια και τσεκουρια, τα οποια μπορουν να φτιαχτουν απλα με λιγα υλικα και ενα crafting table. Για να φτιαξεις ενα σπαθι, απλα φτιαξε ενα ραβδι απο ξυλο, επειτα τοποθετησε το σε μια ευθεια γραμμη μαζι με αλλα 2 αντικειμενα οπως ξυλο, πετρα, ή μεταλλο, στο crafting table (τραπεζι κατασκευης).

Αμα δεν σαρεσουν οι μαχες, μπορεις να προσπαθησεις να αποφυγεις τις επιθεσεις των εχθρικων mobs! Επισης γνωστο και ως η κλασσικη αποφυγη.

Καποια mobs οπως οι σκελετοι, λατρευουν να επιτιθονται απο μακρια, χρησιμοποιοντας οπλα αποστασεως. Ενας τροπος για να αντιμετωπιστουν αυτες οι απειλες, ειναι να κρυφτεις πισω απο blocks ή να κινηθεις αριστερα και δεξια και ετσι θα παρατηρησεις οτι αυτα τα δειλα mobs ειναι στην πραγματικοτητα αθληοι τοξοτες. ( μην τους το πειτε, χεχε)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το να επιβιωσεις την πρωτη νυχτα είναι ένα κατόρθωμα από μονο του, αλλα θα υπαρξουν πολλα, παρα πολλα – και ακομα περισσοτερα εμποδια και δυσκολιες. Οσο πιο προετοιμασμενος/η μπορεις να εισαι απο αυτους, τοσο το καλυτερο!

Μολις εχεις χτισει ενα μερος που μπορεις να το αποκαλεσεις σπιτι σου, δοκιμασε να φτιαξεις και ενα κρεβατι! Το κρεβατι, σου επιτρεπει να κοιμηθεις την νυχτα και επισης δημιουργει ενα καινουριο spawn μερος – ετσι αποκαλειται το μερος στο οποιο εμφανιζεσαι παλι μολς εχεις πεθανει. Για να ορισεις το sapawn point, απλα ξαπλωσε στο κρεβατι. Για να φτιαξεις ωστοσο ενα κρεβατι, θα χρειαστεις 3 μαλλινα blocks (wool) και 3 ξυλινα wood planks (ξύλινες σανίδες). Μπορεις να φτιαξεις σανιδες απο wood blocks χρησιμοποιοντας ενα crafting table, και μπορεις να παρεις μαλλι κουρευοντας ενα προβατο, χρησιμοποιοντας το ψαλιδι και γενικα τα εργαλεια ‘κουρεματος’.

Επιπλεον, χτιζοντας ενα καμινι, σου επιτρεπει να λιωσεις υλικα και να προετοιμασεις φαγητο, το οποιο ειναι απαραιτητο για να διαχειρησεις την πεινα σου. Για να χτισεις ενα καμινι-φουρνο, τοποθετησε 8 κομματια cobblestone (πλακόστρωτο) σε ενα crafting table.

Υπαρχουν πολλοι τροποι να επιβιωσεις μια νυχτα στο Minecraft, αρα οσο δυσκολο και αν σου φανει στην αρχη – μην τα παρατας! Απλα ασε την φαντασια σου να κυλησει και θα καταφερεις να αντιμετωπισεις οποιαδηποτε προκληση το παιχνιδι αποφασισει να σου ‘προσφερει’.

Καλη τυχη!!!

Translated from Minecraft.net